CITYZER-hanke mahdollisti HSY:n ilmanlaatukartan syntymisen

8.3.2018 - Äskettäin julkistettu Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) uusi ilmanlaatukartta kertoo senhetkisen ilmanlaadun ja ennustaa lähituntien ilmanlaatutilanteen pääkaupunkiseudulla. Ilmanlaatukartassa visualisoidaan väreillä ilmanlaatua kahdeksanportaisella asteikolla, hyvästä huonoon. Poiketen aiemmasta, on nyt ilmanlaadunkin osalta mahdollista nähdä ennuste lähitunneille.

- HSY:n ilmanlaatukartta on loistava esimerkki siitä, miten CITYZER-hankkeessa kehitettyä alustaa voidaan hyödyntää jo nyt yritysten tai muiden toimijoiden omiin tarpeisiin. Tämä on mahdollista myös muille kotimaisille ja ulkomaisille, ilmanlaadusta kiinnostuneille toimijoille - onhan CITYZER avoin ekosysteemi, kertoo vanhempi tutkija Timo Nousiainen Ilmatieteen laitokselta.

CITYZER-hankkeessa (Services for effective decision making and environmental resilience) rakennetaan ja demonstroidaan alustaa, jonka päälle voi rakentaa erilaisia, muun muassa ilmanlaatuun liittyviä palveluita. Siksi CITYZER-hankkeella on myös oma versionsa ilmanlaatukartasta. Se eroaa ulkoisesti HSY:n ilmanlaatukartasta vain vähän, mutta palvelujen taustalla olevassa järjestelmässä on joitakin eroavaisuuksia. Ilmanlaatuennusteisiin tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta. CITYZER-hankkeen ilmanlaatukartta on saatavilla osoitteessa https://cityzerdemo.sasken.fi/.

Toinen esimerkki alustan hyödyntämisestä on CITYZER:n sisarhanke HAQT (Helsinki metropolitan Air Quality Testbed). HAQT-hankkeessa nykyisiä erittäin tarkkoja mittausasemia täydennetään uusilla, merkittävästi edullisemmilla sensoreilla, jolloin pääkaupunkiseudun ilmanlaatuverkon mittauspisteet ainakin kaksinkertaistuvat. Lue lisää täältä.

CITYZER-hankkeen puitteissa kehitettävä demonstraatio keskittyy seuraavaksi sadantaennusteen tarjoavaan palveluun. Tavoitteena on, että sade-ennusteen erotuskyky ja lähituntien osuvuus saadaan nykyistä huomattavasti paremmaksi. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Helsingin seudulla eri kaupunginosissa tiedettäisiin nykyistä tarkemmin, milloin ja kuinka paljon sadetta on luvassa.

Aikanaan valmiiksi saatava CITYZER-demonstraatio tulee toimimaan kotimarkkinareferenssinä ulkomailla, missä ilmanlaatuun liittyvät kysymykset ovat usein merkittävästi suuremmassa roolissa kuin meillä Suomessa. Demonstraatio on tarkoitus avata kolmansien osapuolien palveluille vuoden 2018 aikana. Skaalautuvana ja modulaarisena demonstraation taustalla oleva alusta voidaan viedä osittain tai kokonaan, minne tahansa maailmassa. Itse asiassa, CITYZER:n rinnalla on jo alkanut uusi hanke (NAQT), jonka tavoitteena on vielä CITYZER-alusta Kiinaan Nanjingiin.

Koordinaattorina CITYZER-hankkeessa toimii Ilmatieteen laitos. Hankkeessa ovat mukana Vaisala Oyj, Sasken, Emtele Oy, Pegasor Oy, Haaga-Helia, Tampereen teknillinen yliopisto, HSY ja CLIC Innovation Oy. CITYZER-hanke on saanut rahoitusta Business Finlandista (entinen Tekes) Teollinen internet -ohjelmasta.

Lisätietoa:

- CITYZER ilmanlaatukartta: cityzerdemo.sasken.fi 

- vanhempi tutkija Timo Nousiainen, timo.nousiainen(at)fmi.fi 

- HSY:n uusi ilmanlaatukartta ennusteineen: hsy.fi/ilmanlaatukartta

- CITYZER-hankkeen nettisivut: cityzer.fmi.fi 

- HAQT-hankkeen nettisivut: haqt.fmi.fi